Zakład Ubezpieczeń Społecznych przypomina, że aby skorzystać ze zwolnienia z opłacania składek za lipiec, sierpień i wrzesień, w ramach Tarczy 5.0, należy, najpóźniej do końca października, przekazać do ZUS deklaracje rozliczeniowe.
W ramach tarczy antykryzysowej 5.0 przedsiębiorcy mogą między innymi skorzystać ze zwolnienia z opłacania składek za lipiec, sierpień i wrzesień. Prawo do tej formy pomocy przysługuje płatnikom sektora turystycznego, hotelarskiego, organizacji i obsługi targów, konferencji, wystaw.
Warunkiem uzyskania zwolnienia jest m.in. prowadzenie działalności przed 30 czerwca 2020 r. Należy również wykazać 75 proc. spadek przychodów w porównaniu z miesiącami z 2019 roku (porównujemy pierwszy miesiąc z wniosku o zwolnienie z analogicznym miesiącem 2019 r.). Wnioski o zwolnienie można składać do końca listopada.
Ponadto, aby skorzystać ze zwolnienia z opłacania składek za lipiec, sierpień i wrzesień należy przekazać do ZUS dokumenty rozliczeniowe, najpóźniej do końca października. Spóźnienie w tym przypadku będzie oznaczało brak możliwości skorzystania ze zwolnienia.
Marlena Nowicka
regionalna rzeczniczka prasowa
ZUS w Wielkopolsce
Od 2 listopada br., w związku z sytuacją epidemiczną, placówki ZUS będą czynne w poniedziałki tak, jak w pozostałe dni tygodnia, tj. od 8.00 do 15.00.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych zachęca do załatwiania spraw w ZUS bez wychodzenia z domu i skorzystania z e-wizyt. Więcej o e-wizytach w ZUS.
ZUS jest dostępny także przez internet, za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych (PUE) ZUS.
Do dyspozycji klientów jest również ogólnopolska infolinia, pod numerem telefonu 22 560 16 00, dostępna w dni robocze, w godzinach od 7.00 do 18.00.
Pod numerem tel. 22 11 22 111 do dyspozycji klientów jest specjalna infolinia do obsługi spraw związanych z Polskim Bonem Turystycznym.
Ewa Szymankiewicz
koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji
ZUS Oddział w Ostrowie Wielkopolskim
Projekt jest skierowany do mikro, małych, średnich i dużych przedsiębiorstw z sektora ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI (PKD. C. 10) z siedzibą na terenie całej Polski.
Proces rekrutacji trwa do 31.12.2020 r. Wsparcie będzie realizowane do 31 marca 2021 r.
Celem projektu jest podniesienie do końca marca 2021 r., zgodnie z potrzebami przedsiębiorców, kompetencji w zakresie Rekomendacji Nadzwyczajnych Sektorowej Rady ds. kompetencji sektor żywności wysokiej jakości, mających na celu zapobieganie negatywnym skutkom pandemii w następujących obszarach tematycznych:
1) Dobre Praktyki Higieniczne GHP i HACCP w warunkach pandemii;
2) Organizacja sprzedaży i promocji w warunkach pandemii;
3) Zaopatrzenie surowcowe zakładu produkcyjnego w warunkach pandemii;
4) Magazynowanie i transport żywności i w warunkach pandemii;
5) Zarządzanie kryzysowe w przypadku wystąpienia zakażenia w zakładzie.
Szczegółowe informacje na temat Projektu znajdują się na stronie internetowej: http://kompetencjedlaturystyki.pl/ (zakładka SEKTOR ŻYWNOŚCI)
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Biurem Projektu:
MDDP spółka akcyjna Akademia Biznesu Sp. k.
Al. Jana Pawła II 25
00-854 Warszawa
Tel. 789 446 760, 22 208 23 73
e-mail: zywnosc@akademiamddp.pl
W tytule przelewu proszę wskazać imię, nazwisko i adres osoby za którą dokonywana jest wpłata oraz rodzaj naleśności wraz z numerem ewidencyjnym widniejącym na decyzji wymiarowej
Treść informacji - otwórz
listopad 2024 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sesje Rady Gminy Żelazków ONLINE
Sesje Rady Gminy Żelazków ARCHIWUM
„EcoHarmonogram” - bezpłatna aplikacja mobilna dla mieszkańców Gminy Żelazków
Dofinansowanie na budowę przydomowych oczyszczalni ścieków
Centralna Ewidencja Emisyjności - CEEB
Opłata retencyjna za zmniejszenie naturalnej retencji terenowej
Harmonogram odbierania odpadów z terenu gminy Żelazków
Informacje dotyczące usuwania drzew i krzewów
Program priorytetowy Czyste Powietrze
Ogólnopolski program regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie
Informacja o kierunkach kształcenia w Zespole Szkół Nr 1 w Liskowie
Chcesz sprawdzić, gdzie jest internet?